fbpx

Soms maakt je omgeving het erg lastig om gezonde eetgewoontes aan te houden. Bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent. Je bent uit je dagelijkse ritme, in een nieuwe omgeving en mogelijk met andere mensen. Hierdoor is het moeilijker om aan je goede gewoontes te houden. Op dit moment ben ik op roadtrip door de Verenigde Staten. In deze blogpost deel ik met je hoe ik in dit land vol met fastfoodketens om ga met eten en geef je tips over hoe jij tijdens jouw vakantie kunt om gaan met eten.

De reis

Om te beginnen zal ik jullie een beeld geven van hoe mijn vakantie er uit ziet, om jullie wat meer context te geven bij de keuzes die ik maak. Deze vakantie is een cadeautje van mijn ouders, om hun 25 jarig huwelijk te vieren. Ik reis met mijn ouders dus, en met mijn broertje en zusje. We zijn ongeveer 2,5 week weg, begonnen in San Francisco en maken een rondreis langs onder andere Yosemite National Park, Dead Valley, Las Vegas, Grand Canyon en Los Angeles. Dit betekend veel reizen, en elke keer weer opnieuw uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeggen ze toch? Daar kan ik mij zeker wel in vinden! Voor mijn reis heb ik zeker de nodige voorbereidingen gedaan. Ook omdat ik veganistisch eet, was dat extra belangrijk. Maar ook als je andere wensen hebt op het gebied van voeding is het goed om een beetje voorbereid te zijn. Als voorbereiding kun je uitzoeken hoe de situatie is op je bestemming. Afhankelijk van je manier van reizen (hotel, appartement, kamperen etc.) kun je kijken naar aanwezige supermarkten en restaurants. Ga je zelf koken of uit eten? Wat ga je dan koken? Wil je daarvoor van te voren al wat mee nemen? Denk er over na en maak eventueel een boodschappenlijstje.

Tijdens mijn vakantie verblijf ik vooral in hotels. Mijn voorbereiding was kijken of er geschikte restaurants in de omgeving waren, en ik nam gezonde reepjes mee zodat ik altijd wel iets te eten bij mij had.

@ Los Angeles

Voel je goed!

Daarnaast is het belangrijk om als voorbereiding voor jezelf te bepalen hoe je wilt eten tijdens de vakantie. Hierdoor zorg je ervoor dat je je tijdens de vakantie helemaal goed kunt voelen, duidelijk bent naar jezelf en nergens spijt van hoeft te hebben. Op basis van je research over de voorzieningen op de locatie kun je gaan kijken wat de mogelijkheden zijn, hoe je hier mee om wilt gaan en wat je eventueel op je boodschappenlijstje moet gaan zetten. Bepaal dus onder welke voorwaarden jij graag wilt eten, overleg dit met je reisgenoten (hier later in deze blogpost meer over), en bereid je aan de hand daarvan voor. Bedenk voor jezelf wat jij fijn vind, zodat je op vakantie zelf geen keuzes maakt waar je spijt van krijgt. Zeg je volmondig “ja” tegen een tweede glas wijn? Of vind je wijn eigenlijk toch niet heel lekker en weet je dat je spijt gaat krijgen van deze keuze? Denk dan eens bij jezelf na, wat voelt goed voor jou? Waar wordt je echt blij van, en zeg je graag “ja” tegen, en wat eet je alleen maar omdat je het aangeboden krijgt, terwijl je het niet echt lekker vind? Bedenk dit voor jezelf, schijf het eventueel op en neem dit mee op vakantie. Oja, let wel op dat je niet te streng voor jezelf bent, het moet realistisch en leuk blijven, het is immers vakantie!

Voor mijzelf hoef ik dit niet meer op te schijven of over na te denken. Ik weet inmiddels heel goed hoe ik om wil gaan met gezond eten. Op vakantie betekent dat altijd veganistisch eten, gezond eten wanneer ik daar zin in heb (wat best regelmatig is want ik hou van gezond eten!), en ongezond eten wanneer er niets anders is, of wanneer ik daar gewoon zin in heb. Verder laat ik los!

Loslaten

Ja, loslaten dus. Met voorbereiding kun je gaan kijken hoe je er voor zorgt dat je zo gezond mogelijk kunt eten. Maar in de praktijk zijn dingen toch vaak anders dan je verwacht. Het kan goed of slecht uitvallen. Daarom raad ik je aan om tijdens je vakantie zelf los te laten. En dan bedoel ik niet dat je jezelf moet gaan volproppen met chips en chocola, maar dat je per situatie, op het moment zelf kijkt wat je het beste kunt doen. Het is vakantie, tijd om uit te rusten, niet om je druk te maken over eten. Als er iets gezonds op de kaart staat kies je voor het gezonde gerecht, is het er niet dan doe je dat niet. Heb je een keer echt zin in een ongezonde maaltijd en het is er toevallig? Geniet er van, en kijk de volgende dag wat voor keuzes je dan het beste kunt maken!

Nu, tijdens mijn vakantie in de VS, valt het eten mij reuze mee. In het begin zag ik door alle fastfoodketens het echte eten niet meer. Maar uit ervaring leerde ik dat er ook goede restaurants zijn, waar je heerlijke en relatief gezonde plantaardige maaltijden kunt krijgen. Waar ik kon pakte ik de controle om bij deze restaurants te eten, waar dat niet kon gaf ik mij over aan friet met ketchup (wat ik stiekem best wel heel lekker vind).

Reisgezelschap

Ondanks dat jij uiteindelijk bepaalt wat jij wel en niet in je mond schuift, heb je tijdens je vakantie vaak ook te maken met reisgezelschap. Mogelijk met mensen die anders eten, en dus andere behoeftes hebben op vakantie dan jij. Bespreek daarom van te voren met je reisgenoten hoe je wilt gaan eten en bespreek zo hoe jullie het als duo of groep gaan doen tijdens de vakantie. Neem waar kan het initiatief, geef ideeën voor een bepaald restaurant, of voor het koken van een bepaalde maaltijd. Maar begrijp ook dat het geven en nemen is. Jij kunt niet altijd voor andere mensen bepalen wat zij eten, dus zul je je af en toe ook moeten aanpassen. Nogmaals, ga dus het gesprek aan, en zorg dat iedereen kan genieten van het eten tijdens de vakantie! En: laat los wanneer je ergens geen controle over hebt! Voor mij betekend dit: iets vaker pizza zonder kaas eten dan dat ik lekker vind. Maar dat is prima!

Inmiddels is mijn vakantie bijna afgelopen. Ik heb er enorm van genoten. Zowel van het land als van het eten! Als ik straks thuis ben pak ik mijn normale eetgewoontes weer op! Nu ben ik benieuwd, hoe ga jij om met eten tijdens je vakantie?

Liefs,

Ilse

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten