Alles over chocola

Chocola, mijn grootste guilty pleasure. Chocolade koekjes, chocolade taart of een gewone reep. Alles met chocola wordt lekkerder. Ik ben er zeker van dat ik niet de enige ben die regelmatig naar chocola verlangt! Daarom deel ik vandaag van alles over chocola met jullie. Want is (pure) chocola nou gezond? Word je gelukkiger van chocola? En hoe zorg je ervoor dat je op een gezonde en eerlijke manier met chocola om gaat?

Is chocola gezond?

Hoewel chocola over het algemeen bekend staat als een ongezond product dat op de snoepafdeling van de supermarkt ligt, zijn er ook claims die zeggen dat chocola gezond is. Het gaat hier met name om pure chocola, waar meer cacao in zit. En het klopt inderdaad dat er een aantal gezondheidsvoordelen zitten aan cacao. Ten eerste bevat een portie van 10 gram cacao 7% van je dagelijkse ijzerbehoefte, 19% magnesium en 10% zink (1). Verder zit er in cacao flavanolen. Dit is een antioxidant dat een positief effect heeft op de elasticiteit van bloedvaten. Ook blijkt uit onderzoek dat mensen die een kleine hoeveelheid pure chocola eten minder last hebben van hart- en vaatziekten. Maar of chocola nu echt een positief effect heeft op de gezondheid is lastig te zeggen (2). Er hangen namelijk ook wat negatieve eigenschappen aan dit heerlijke voedsel. Chocola, of het nou puur, melk of wit is, is een bewerkt product en past dus niet in een onbewerkt plantaardig eetpatroon. Er zit vaak veel suiker en (verzadigd) vet in en bevat veel calorieën (3). Deze eigenschappen van chocola kunnen juist de kans op hart-en vaatziekten vergroten. Let er daarom op dat je (pure) chocola met mate eet. Zo kun je gebruik maken van de gezondheidsvoordelen van cacao, zonder teveel suiker en vet binnen te krijgen. Een blokje chocola per dag kan echt geen kwaad en zou ik als ik jou was lekker van genieten! Kun jij net als ik het niet bij één blokje chocola per dag houden? Dan is chocola helaas niet gezond en kun je het beter helemaal niet eten.

Chocola en geluksgevoel

Mijn liefde voor chocola is zo groot dat ik er gelukkig van word. Maar komt dat doordat ik het zo lekker vind, of doordat er echt een stofje in chocola zit dat mij gelukkiger maakt? Eigenlijk is het een beetje van beide. In chocola zitten de stoffen theobromine en cafeïne. Dit zorgt voor een verhoogde alertheid. (Hoewel het effect in vergelijking met koffie een veel kleiner is!) Ook zitten er stoffen in die je stemming kunnen verbeteren. Hier zit echter zo weinig van in dat je dit niet echt kunt merken (2). Merk jij aan jezelf dat jij je toch echt gelukkiger voelt wanneer je chocola hebt gegeten? Dan kan dit mogelijk komen door een soort placebo-effect, dus door jouw eigen positieve associaties met chocola die ervoor zorgen dat jij je goed voelt op het moment dat jij chocola eet. Dit doet echter jouw mind, niet de chocola.

Hoe (h)eerlijk is chocola?

Zoals je weet raadt ik op mijn website een zo veel mogelijk onbewerkt, plantaardig eetpatroon aan. Dit beveel ik niet alleen aan om gezondheidsreden, maar ook omdat dit eetpatroon het beste is voor dier, mens en de wereld. Ook als het om chocola gaat let ik hier daarom goed op! Chocola is namelijk niet altijd een even eerlijk product. Boeren die cacao produceren krijgen namelijk niet altijd een nette prijs voor hun cacao. Hierdoor zijn ze heel arm, en weten ze vaak niet eens wat voor lekkers er gemaakt wordt van hun cacao (4)!

Het beste kun je daarom kiezen voor chocola met het Fairtrade keurmerk. Ondanks dat volgens Kassa blijkt dat het keurmerk in de praktijk hun beloftes niet altijd nakomt als het gaat om cacao, en dat ze dit zelf ook niet altijd goed controleren (5). Namelijk om de cacaoboeren te helpen, zullen we toch chocola moeten blijven kopen. Want wanneer de vraag naar chocola zou dalen, zou ook de waarde dalen waardoor de boeren nog minder zullen verdienen. En als we dan een keuze hebben tussen gewone chocola en Fairtrade chocola kies ik voor het tweede. En dan nog wel het allerliefste voor Tony Chocolony. (ik word al blij als ik aan hun pure amandel-zeezout reep denk!) Je stemt met je portemonnee!

Dus hoe ga je het beste met chocola om?

Eet chocola het liefst puur, Fairtrade en met mate. Dat is het beste voor jou, het dierenwelzijn en voor de boeren in Afrika. Vind je dit moeilijk? Dan mag je best wel eens in de zoveel tijd een hele reep chocola wegwerken (met het excuus om de boeren te steunen), maar doe dit niet te vaak! Zorg er ook voor de je chocola blijft associëren met positieve emoties en dus niet voor dat chocola de oplossing op al je problemen wordt, want dat is het niet.

Liefs,
Ilse

Bronnen:
1: https://nevo-online.rivm.nl/ProductenDetailsGetabt.aspx?tabid=9
2: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/chocolade.aspx
3: https://nevo-online.rivm.nl/ProductenDetailsGetabt.aspx?zoekstring=&tabid=1
4: https://www.vpro.nl/speel~POMS_VPRO_601162~chocoladeprimeur-in-ivoorkust-metropolis~.html
5: https://kassa.bnnvara.nl/nieuws/cacaoboer-profiteert-niet-van-fairtrade

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten